Grgosova špilja - pravo osvježenje za vruće dane

Ekipa HRT-a pronašla je pravo osvježenje za vruće ljetne dane. Vodimo vas u Grgosovu špilju u blizini Samobora. Ne zaboravite topliju odjeću i obuću za posjet ovom zaštićenom geomorfološkom spomeniku prirode.

U potrazi za kamenom koji mu je trebao za gašenje vapna Josip Grgos prije gotovo pola stoljeća došao je do velikog otkrića: Prilikom jednog miniranja u zimi 1973. godine otvorila se jedna rupa koja nije ništa obećavala i to je bila velika nepoznanica za ono vrijeme. Ljudi nisu toliko putovali i kada se to otkrilo onda je to bilo veliko iznenađenje za okolicu. Otac je onda pristupio uređenje i uredio je špilju ovu prvu nekih 50-ak metara u jednoj etaži, otkriva Stjepan Grgos.

30 godina poslije, na sličan način, otkrivena je još jedna špilja. Veliko prirodno bogatstvo Otruševca u blizini Samobora treba pokazati svijetu, pa je obitelj Grgos sama financirala uređenje špilja, ali i okoliša.

Došlo je do velikog pritiska malih gostiju i ove školske djece i takvog grupastog oblika posjeta i mi smo bili prisiljeni urediti prostor za takve tipove gostiju tako da smo otišli u otkup vanjskog zemljišta s obzirom da je konfiguracija takva da smo krenuli u građevinski dio. Proširili smo prostor, napravili smo otvoreni i zatvoreni dio. Malo su nam ruke vezane prvo kao investitoru zato jer i koncesiju koju imamo je vrlo kratka, od 5 godina, tako da ta investicija, jednostavno je nemoguće ju vratiti, a i drugo, ako uložite neki veći novac neizvjesno je, a ovo tu sve miruje, kaže Grgos.

A ne miruju posjetitelji i turisti - tisuće ih svake godine kroz špilje provede vodič Vlado Dumić koji dobro zna svaki, i najmračniji kutak. U mračan i hladan prostor mnogi ulaze s nepovjerenjem, ali razloga za strah nema, kaže Vlado koji se na svom poslu osjeća sigurno i ugodno.

U špilji je u svako doba godine ugodnih 8 Celzijevih stupnjeva pa je uvijek pravo vrijeme za posjet.