Komedija 'Za umrijet od smijeha' na 64. Splitskom ljetu

Komedija "Za umrijet od smijeha", nastala u koprodukciji zagrebačkih kazališta Teatar Rugantino i Planet Art, gostovat će večeras na 64. Splitskom ljetu.

U režiji Marija Kovača glumački par Gordana Gadžić i Marko Torjanac, koji je ujedno autor adaptacije, odvest će gledatelje u zamišljenu Hrvatsku u 2132. godini.

Ishodište dramskog teksta nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga njegov je vlastiti stand-up comedy nastup, prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu s kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća.

U hrvatskom uprizorenju radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.
Autorski tim osim redatelja Marija Kovača čine i prevoditeljica Mirna Čubranić, autor adaptacije Marko Torjanac, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin te kostimografkinja Ana Fucijaš.

Glazbu je birao redatelj Kovač, glazbenu obradu potpisuje Milorad Stranić, oblikovatelji svjetla i zvuka su Aleksandar Mondecar i Damir Rončević.

U predstavi se čuju i snimljeni glasovi glumaca Elizabete Kukić i Kruna Belka u ulogama Žene žabe i Spikera, te pjesme zbora LeZbor.