Brseč - zelena oaza mira i prelijepih plaža

Brseč, gradić nad morem izgrađen na strmoj klisuri koja pada okomito 150 metara u plave dubine Kvarnera u ovim ljetnim danima pun je turista, a domaći kažu tu se turizam počeo stidljivo razvijati u pedesetim godinama prošlog stoljeća.

Prvi strani gost bio je Švicarac s velikim gliserom, a za njim su došli i gosti iz Austrije, sjeća se Nadan Uhač: Onda su počeli neki tražiti sobe za prenočiti i par familija je počelo iznajmljivati te sobe i došli u Brseč dole u polje su neki pravili šatore i uglavnom svako leto ih je bilo malo više.

Danas Brseč privlači sve više stranih gostiju kojima nije samo do kupanja i sunčanja.

Možemo reći da imamo 2 grupe turista - oni koji već tradicionalno dolaze u Brseč to su starija populacija ali i gosti mlađe populacije koji preferiraju aktivni odmor, kaže Sonja Baričević iz udruge za turizam Brseča.

U Brseču su još u rimsko doba živjeli Liburni - Iliri, a bio je važan i u vrijeme Venecije i Austro Ugarske. Ušli smo i u rodnu kuću Eugena Kumičića književnika po kojemu je Brseč nadaleko poznat. Bogata povijest i kulturna baština neki su od temelja daljnjeg razvoja turizma u Brseču no potencijal je mnogo veći kažu u Općini Mošćenička Draga.

Brseč je jedan od naša dva povijesna gradića koje imamo znači pored Mošćenica. Gosti su zadovoljni, žele mir i tišinu koje dobivaju upravo u ovom Brseču i spoj svakako mira i tišine i zelenog zaleđa naravno da turisti vole, kaže Nensi Dretvić, direktorica TZ-a Mošćeničke Drage.

Kada se u Brseču umorite od hodanja uskim kamenitim ulicama svakako se spustite do prelijepih plaža u podnožju i prepustite se čarima čistog mora ispod strmih litica.