Stogodišnjica rođenja velikana povijesti Nelsona Mandele

Nelson Mandela, ikona borbe protiv aparthejda i kasnije vođa svejužnoafričke pomirbe, najslavniji politički zatvorenik na svijetu koji je u zatvoru proveo gotovo tri desetljeća i zatim kao prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike oprostio bivšim tlačiteljima i pružio im ruku suradnje, rođen je prije sto godina, 18. srpnja 1918.

Vođa borbe crnačkog stanovništva poriv rasističkog bjelačkog režima, Mandela je zbog svojih aktivnosti proveo 27 godina iza rešetaka, od 1964. do 1990., i prerastao u simbol borbe protiv ugnjetavanja crnačkog naroda. Cijeli je svijet za njegovo oslobođenje organizirao koncerte i mitinge, a Južnoafrička Republika zbog njegova tamnovanja trpjela je političku i ekonomsku izolaciju.

Prije nego je oslobođen Mandela je želio razumjeti svog protivnika te je naučio njihov jezik afrikaans i njihovu poeziju, ali naučio je i da im treba oprostiti i s njima surađivati. Zbog toga je 1994. Nobelovu nagradu za mir podijelio sa sedmim i posljednjim predsjednikom JAR-a iz doba aparthejda Frederikom De Klerkom.

Nadbiskup Desmond Tutu, druga istaknuta osoba u borbi protiv aparthejda i također nobelovac, nazvao je Mandelu "svjetskom ikonom pomirbe."

Nakon dugih zatvorskih godina, Mandela je kao vodeći političar u zemlji postupao bez osvetoljubivosti, izbjegao građanski rat i bez većih sukoba uveo svoju zemlju u tranziciju te izgradio relativno stabilnu višerasnu demokraciju.
Crnačko ga je stanovništvo obožavalo i oko njega izgradilo kult ličnosti koji on nikada nije želio. Mandela je postupajući bez imalo gorčine zbog svojih zatvorskih trauma uspio pridobiti i bijelce. Cijela ga je nacija zvala od milja "Madiba", imenom njegova klana. Kada se povukao iz javnosti postao je neka vrsta mitskog junaka, ali se svakog dana nastavio smiješiti svojim sunarodnjacima s južnoafričkih novčanica. Umro je 5. prosinca 2013.Barack Obama, prvi američki crni predsjednik odao je počast Nelsonu Mandelu, prvome crnom predsjedniku Južnoafričke Republike, obilježavajući stogodišnjicu njegova rođenja.

Iznimna mi je čast biti ovdje... gdje slavimo rođenje i život jednog od povijesnih velikana. Mandela utjelovljuje univerzalne težnje obespravljenih naroda iz svih dijelova svijeta koji se nadaju boljem životu i mogućnosti moralne transformacije, kazao je američki predsjednik.

U prikrivenoj aluziji na svojeg nasljednika, predsjednika Donalda Trumpa, Obama je kazao da svijet prolazi kroz "neobična i nesigurna vremena." Svakodnevno svjedočimo nizu uznemirujućih vijesti i naslova u medijima. Politike čvrstih ruku jačaju, pri čemu postoji privid demokracije, dok ljudi na vlasti nastoje potkopati svaku instituciju ili normu koja demokraciji daje nekakav smisao, dodao je. 

Obamino obraćanje jedan je u nizu događaja kojima se u Južnoj Africi i širom svijeta 18. srpnja obilježava stota obljetnica rođenja svjetske ikone Mandele, koji je proveo 27 godina u zatvoru u borbi protiv južnoafričkih rasističkih aparthejdskih vlasti.

Povodom obljetnice i u Mandelinu čast tiskane su posebne novčanice, a obični Južnoafrikanci pozvani su da se uključe u dobrotvorni rad.

Princ Harry i njegova supruga Meghan prisustvovali su otvaranju velike izložbe o Mandelinu životu u Londonu. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ondje su se susreli s prijateljima i članovima obitelji velikog borca protiv apartheida, a među njima je bila i njegova unuka Zamaswazi Dlamini-Mandela.

Direktor zaklade Nelson Mandela, Sello Hatang je kazao: London je istodobno bio kolonijalna metropola Južnoafričke Republike i središte međunarodne borbe protiv apartheida. Bio je i mjesto nekih od najnadahnutijih govora Nelsona Mandele.