Vodimo vas u Kršan

Općina Kršan zauzima dio područja nekadašnje općine Labin i, nakon općine Lanišće, najveća je u Istri. Smještena je između Kvarnerskog i Plominskog zaljeva, Plominske uvale, doline rijeke Raše, Učke i uvale Brestova na obali mora.

Općinu čine čak 23 naselja. Ne previše naseljena, no zanimljivo - s puno djece.
Kršanski vrtić jedan je od ljepših u Istri. A mora se priznati ovoliko prostora za igru uokolo njega nema nitko.

S ovoga su područja, 70-tih godina prošloga stoljeća, iseljavali uglavnom u Ameriku. I sad se vraćaju. Doduše, kao turisti. No, ipak.

Gradi se novo ali ne zaboravljaju Kršanci ni svoju starinu. Stari grad ponovno dobiva svoja pluća. Zadnjih 5 godina iz proračuna je u njegovu obnovu uloženo milijun i pol kuna. Puno toga još u općini žele obnoviti i time sačuvati. Tako je i sa utvrđenim gradićem Plominom, smještenima na brežuljku s kojeg se kao na dlanu vidi Plominski zaljev. Još je antika Plominu u nasljeđe ostavila ostatke rimskih građevina, crkve i kapele, posvećene pomorcima.

S plominskog Vidikovca pruža se pogled na cijeli Kvarnerski zaljev te otoke Cres i Lošinj. Mjesto koje brojni turisti rado posjete baš zbog vidika. A zbog fine hrane i vina, izvrsnog smještaja u kućama za odmor i hacijendama dolaze turisti diljem općine.