Kako glazba izgleda

Kako glazba izgleda, otkrio nam je naš kolega iz simfonijskog orkestra HRT-a Vitold Košir. Akademski glazbenik i kipar koji s jednakim žarom svira i stvara skulpture. Njegovu izložbu u zagrebačkoj Gliptoteci posjetila je i naša ekipa.

Tako su me neke kompozicije naprosto pomele i povukle dovoljno da ih pokušam pretočiti u skulpture. Tu se radi o mojim sasvim intimnim vizijama karaktera i dosega koje sam pokušao pretočiti u skulpture, kaže Vitold Košir, akademski kipar i glazbenik.

Beton je za njega, kaže idealan materijal. Brz, mekan i slikarski podatan u žitkom stanju - strvrdnjavanjem postaje krut poput mramora i spreman za klasičnu tradicionalnu kiparsku obradu klesanjem.

Posebni uvjeti za nastajanje ovakvih umjetničkih djela nisu potrebni. To izgleda, kaže, kao obična zidarija s  miješalicom za cement... Radi bez razmišljanja, kaže, pušta da se impresije pretoče u materijal.

Kiparstvo i glazba su dijela njegovog života koji se isprepliću bez jasne granice, ali zasigurno ga ispunjavaju, kaže Košir.