Venecijanski filmski festival otvara redatelj La La Landa s novim uratkom First Man

Film o slijetanju na Mjesec First Man (Prvi čovjek) Damiana Chazella s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi otvoriti će ovogodišnji Venecijanski filmski festival, objavili su organizatori.

First Man u kojem Gosling glumi Neila Armstronga, prvog astronauta koja je kročio na Mjesec 1969. godine, bit će prikazan 29. kolovoza kao jedan od glavnih konkurenata za nagradu Zlatni lav. Najava o svjetskoj premijeri ovoga filma dolazi uoči 49. obljetnice slijetanja Apolla 11 na Mjesec, navodi se u priopćenju festivala.

Ovo je prvi Chazellov film nakon hvaljenog La La Landa, u kojemu je isto Gosling imao glavnu ulogu, i koji je premijeru imao upravo na venecijanskom festivalu 2016. te nakon toga osvojio čak šest Oscara.

Direktor festivala Alberto Barbera najavio je film kao vrlo osobnu, originalnu i neodoljivu priču, prekrasno neočekivanu unutar konteksta današnjih epskih filmova.

Venecija je domaćin najstarijeg filmskog festivala, prvi puta održanog 1932. i obično žanrovski miješa holivudske hitove s art-filmovima. Organizatori su najavili predstavljanje kompletnog festivalskog programa 25. srpnja. Sedamdeset i peto izdanje festivala trajat će od 29. kolovoza do 8. rujna.