Proteinski sladoled

U ove, tople ljetne dane najpoželjnija je slastica, složiti će se mnogi - sladoled. Pogotovo, zamslite onaj koji ne deblja, koji nije štetan za zdravlje, proizveden od prirodnih namirnica i mogu ga jesti baš svi od dijabetičara, sportaša, pretilih osoba i svih koji paze na unos kalorija i zdravlje.

Mario Vujinović
, majstor slastičar iz Zagreba, osmislio je malo drugačiji - proteinski sladoled.

Proteini su zapravo prava čista sirutka, dehidrirana, to nije kemija, unutra nema nikakvih kemijskih sastojaka, to je čisto prirodno iz mlijeka izvađeno. Konzumirajući proteine sam uvidio da se dobro osjećam i da to ne deblja. Ovdje sam tražio još neke namirnice kako bih to pomiješao da bi dobio sladoled, ispričao je Vujnović.

Dvije je godine gospodin Vujinović smišljao sladoled koji bi sastavom bio prihvatljiv svima - uključujući i one koji imaju problema sa zdravljem poput dijabetičara, pretilih osoba. Mogu ga jesti i svi koji su na dijeti, sportaši, djeca i dr.

Da proteinski sladoled ima sve nutritivne vrijednosti, potvrdili su i na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Nakon školovanja, prvu slastičarnicu gospodinu Vujinoviću otvorili su roditelji koji su prodali stan. Danas, 18 godina poslije, osim njegovih roditelja, još je 16 zaposlenih i namjera im je dalje se širiti. Izrađuju bezglutenske, personalizirane kolače i slastice za sve prigode.

To je prava mala proizvodnja i svatko zna gdje mu je mjesto i koji je segment njegov. Ja sam najviše na ukrašavanju slastica, to je najteže u našem poslu. Jednom kad naučiš ispeći kore to znaš, skuhati kremu znaš, ali ukrašavanje to je doslovno jedna kreativnost, inspiracija, gušt. Svaka torta se treba posebno dizajnirati i osmislliti, smatra Vujinović.

Kako bi njegov proteinski sladoled bio dostupan svima, planira ga ponuditi slastičarnicama izvan Zagreba i naše zemlje, kao i kućice prikolice za njegovu proizvodnju, koje je također sam dizajnirao i koje su, kao i sladoled, u postupku zaštite. Za usavršavanje i proširenje djelatnosti dobio je pomoć iz fondova Europske unije.

U svom poslu majstor slastičar Mario Vujinović nastoji biti drugačiji od drugih jer to je, ističe, jedini način da uspije. Usavršavao se u prestižnim francuskim  školama Ferandi i Le Cordon blue. Svoje znanje s obitelji nastoji oploditi ovdje, u vlastitoj zemlji, a potvrđuje to i velik interes za njegovim slasticama, posebno za proteinskim sladoledom.