Vozilo budućnosti

Naša kolegica Ivana Debeljak prije 3 godine je snimila reportažu o izumu pametnog električnog bicikla i njegovu tvorcu koji je imao 20 godina kad je predstavio vlastiti izum - vozilo budućnosti.

Ivan Golubić
osnivač je uspješnog startupa Mobile Vehicle Technology. Njihova IoTaaP - Internet of Things as a Platform jedinstvena je platforma koja omogućava skoro svakom uređaju da se spoji internet, prikuplja i obrađuje podatke te pruža željene informacije. IoTaaP se nalazi u njihovim biciklima, to je zapravo ''tehnološki mozak''.

Prilikom razvoja sustava za bicikl uvidjeli smo široku primjenjivost naše tehnologije. Tako je stvoren IoTaaP - kao univerzalni sustav koji se može primjeniti u bilo kojoj industriji kao sredstvo za optimizaciju proizvodnje ili ugradnju u uređaj, kažu iz startupa.

Startup je s IoTaaP proizvodom sudjelovao na nekoliko startup evenata gdje je polučio veliki interes potencijalnih investitora i klijenata. Njegovu primjenu prepoznala je jedna od najvećih europskih energetskih kompanija te se trenutno dogovara suradnja.

Grunner X  prvi je pametni električni bicikl na svijetu namijenjen offroad avanturama, opremljen visokom tehnologijom, optimizacijskim algoritmima koji pomoću strojnog učenja i umjetne inteligencije pružaju optimalnu vožnju i omogućuju prelazak do 350km s jednim punjenjem baterije. Njegova kvaliteta prepoznata je u svijetu i trenutno bicikl testira Dubai policija.

Pametni električni bicikl Grunner namijenjen je gradskog vožnji. Bicikl se preko interneta spaja s mobitelom i koristeći istu tehnologiju kao i njegova offroad verzija, prikuplja podatke iz okoline, načinu vožnje, terenu i na temelju toga optimizira potrošnju baterije. Bicikl je prepoznat od strane stranog investitora te se u serijsku proizvodnju kreće kroz nekoliko mjeseci.

Ivan Golubić i Luka Beban, osnivači startupa Mobile Vehicle Technology te Milena Stefanović, voditeljica marketinga mobile Vehicle Technology gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Pogledajte snimku gostovanja!