Nogomet se vratio kući

Ovih dana naslušali smo se Engleza koji se hvale da je nogomet njihov, da će se vratiti kući... Zapravo se je i vratio - s našim Vatrenima. Jer postoji "Legenda o Gaju Laberiju" - sedmogodišnjem Rimljaninu čiji nadgrobni spomenik dokazuje da je Cetinska krajina kolijevka nogometa.

Više od 2 tisuće godine stara je stela, osnosno nadgrobni spomenik iskopan na Gardunu pokraj Trilja, a zatim ugrađen u pročelje jedne obiteljske kuće u Sinju. Na steli sedmogodišnji dječak Gaj Laberije u desnoj ruci, potvrdili su stručnjaci, drži loptu. To dokazuje, smatraju mnogi, da je najvažnija sporedna stvar na svijetu ponikla upravo na području današnje Cetinske krajine.
Cetinska krajina - kolijevka nogometa
To je bilo nabijanje lopte nogama, rukama, ovako, onako i nakon toga kad su Rimljani osvojili ovo područje preuzeli su tu igru kao prapočetak igre s loptom, to se ne može nazvati modernim nogometom jer je to sasvim nešto drugo, objasnio je Božidar Jadrijević Mladar, tajnik Udruge "Gaj Laberije".

Za senzacionalno otkriće zaslužan je Sinjanin Josip Bepo Britvić. Veliki zaljubljenik u nogomet i arheologiju stelu je proučavao dva desetljeća. Čak je i knjigu napisao. A priznanje mu je odala i Fifa pa tako fotografija stele krasi naslovnicu biltena krovnog svjetskog nogometnog udruženja iz 1969.
A u Sinju je početkom godine predstavljena 'Legenda o Gaju Laberiju'. Riječ je o slikovnici koja i najmlađima približava priču o sedmogodišnjem Rimljaninu.

Slikovnicu je naslikao Mario Modrić, a ispričala Niveska Juraga Kovačev. Za 'Legendu o Gaju Laberiju' nadahnuća nije manjkalo. U roku 2,3 sata, malo preuređivanja, uglavnom prvi taj nalet je bila inspiracija, a slike su prekrasne, tople, tako da nije puno tribalo,  iskrena je Niveska. Od ideje do ostvarenja pak, prošla je cijela godina. No, vrijedilo je svakog truda.

Mnogi kaži da priča o Gaju Laberiju ne smije ostati ovdje, da mora krenuti širom svijeta da se sazna kako je Trilj kolijevka nogometa, a ovakvom slikovnicom će to sigurno moći.