Zajedničkim programiranjem do svjetskog rekorda

Četrdesetak učenika sisačkih osnovnih škola danas se organizirano uključilo u projekt 'Moonhack 2018.', u nastojanju da  zajedno s vršnjacima iz cijelog svijeta obore svjetski rekord u programiranju.

Prošle je godine postavljen rekord od 28.575 djece koja su programirala na istom zadatku u istom danu. Tada se u projekt prvi put uključilo i desetak sisačkih osnovaca.

Mogućnost obaranja rekorda i ove im je godine pružila sisačka Narodna knjižnica i čitaonica Vlade Gotovca, u kojoj pod mentorstvom Ivana Rakarića djeluje skupina malih informatičara.

Ove je godine zadatak programiranja sigurno spuštanje svemirska letjelice na mjesec. U programiranju se djeca koriste programskim jezikom Schretch, a obaveza je da dosljedno prate detaljne upute.

Za učenike su prije samog programiranja organizirane pripreme, kako bi u skupinama od po sedam učenika u dva sata obavili postavljeni zadatak. Sisački su učenici za računala sjeli u dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice od 10 sati.

Ako se obori svjetski rekord u broju učenika koji sudjeluju u projektu, svima će pojedinačno pripasti laskava titula svjetskog rekordera. Rezultati projekta 'Moonhack 2018.' bit će poznati za tjedan dana.