U Zagrebu se održava Svjetsko debatno prvenstvo

Učenici iz 67 zemalja okupili su se u Zagrebu na Svjetskom debatnom prvenstvu kako bi odmjerili svoje snage u argumentiranju, kritičkom promišljanju i govorništvu, priopćeno je iz Hrvatskoga debatnog društva koje je i organizator prvenstva.

Na prvenstvu, koje se održava od 17. do 27. srpnja, natječe se ukupno 630 sudionika, a dvije najuspješnije ekipe susrest će se u finalu 26. srpnja u Kinu Europa.

Tijekom natjecanja održat će se 300 debata na engleskom jeziku u kojima učenici moraju pokazati svoje poznavanje aktualnih tema iz politike, gospodarstva, sporta, s područja obrazovanja i slično. Debate se održavaju u XV. gimnaziji i Osnovnoj školi Vladimira Nazora, a hrvatsku na prvenstvu predstavlja pet zagrebačkih srednjoškolaca. Maja Roglić, Marko Kasun, Nika Ćavar, Loren Serdarević i Alma Đafić za natjecanje su se pripremali tijekom cijele školske godine s trenericama Marijom Jarnjak i Ivonom Anić.

Svjetsko debatno prvenstvo natjecanje je za koje se spremamo tijekom cijele godine. Odlasci na turnire, sastanci u dva termina tjedno, slanje i proučavanje brojnih članaka te uvježbavanje govora i vježbe iz stila služe kako bismo bili što spremniji. Debata je prevrtljiva, ovisi o cijeloj ekipi, o tome kako tko osjeti protivnika, ali i o sucima. Znamo da smo napravili sve da se spremimo, sad se nadamo i prednosti domaćeg terena, rekla je Ivona Anić.

Hrvatska reprezentacija dosad je osvojila zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u Singapuru i brončanu prošle godine u Njemačkoj.

Kako se ekipe pripremaju za debatno prvenstvo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otkrili su Petar Soldo i Darija Jeger iz Hrvatskog debatnog društva: