Ekološki uzgoj ovaca na dišničkim brdima

Moslavački kraj idealan je za ovčarstvo, a sela na garešničkom području pogodna za ekološki uzgoj. Zato obitelj Donč iz Dišnika nije požalila što je prije desetak godina odustala od krava i posvetila se ekološkom uzgoju ovaca. Posao je od oca sada preuzeo sin, a zahvaljujući potpori za mlade poljoprivrednike, povećavaju stado i ulažu u mehanizaciju.

Prije 8 godina obitelj Donč počela je s ekološkim uzgojem izvorne slovenske solčavsko-jezerske pasmine ovaca. Uvjeti su idealni na dišničkim brdima, na obroncima Moslavačke gore. U susjedstvu nema onečišćivača koji bi ih ugrožavali herbicidima i pesticidima, ovce se hrane kvalitetnom djetelinsko-travnom smjesom i zobi iz ekološkog uzgoja.

Oko 200 tisuća kuna poticaja dobiju na godinu. No, dobit nije velika, stalno ulažu. Uz 20 hektara vlastite zemlje, zakupili su još 20 državne. I naradili se kako bi šikaru pretvorili u pašnjak. Sada nabavljaju pedesetak grla kako bi stado povećali na 220 ovaca. To je bio i jedan od uvjeta da prođu na mjeri za mlade poljoprivrednike. Sin Kristijan u ožujku je preuzeo obiteljsko gospodarstvo i ostvario 50 tisuća eura nepovratnog europskog novca za proširenje stada i nabavu mehanizacije.

S tržištem su prezadovoljni. Svu janjad prodaju jednome kupcu. I nagodinu će se prijaviti za financiranje iz europskog fonda za mlade poljoprivrednike kako bi, prema nitratnoj direktivi, izgradili lagunu za stajsko gnojivo i prilazne putove.