'Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere'

U Hrvatskom muzeju turizma traje izložba 'Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere'. Posvećena je željeznici i tramvaju koji je opatijskim ulicama vozio do 1933. Vrijedni predmeti, fotografije i dokumenti prikupljeni su u suradnji sa srodnim ustanovama iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

Bez dobrih prometnih veza ne bi bilo razvoja opatijskog turizma, ali ni riječke luke. Stoga Hrvatski muzej turizma izložbom 'Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere' podsjeća na značajne obljetnice: 145. obljetnicu željezničke pruge Beč – Opatija – Rijeka i Budimpešta – Rijeka i 110. obljetnicu opatijskog tramvaja.

Željeznička veza Rijeke i Opatije s tada već postojećom prugom Beč – Trst dovršena je 1873. godine. Društvo južnih željeznica zaslužno je za izgradnju i svečano puštanje u promet. Iste godine puštena je u promet i željeznička pruga koja je Rijeku povezivala s Karlovcem tj. Zagrebom i Budimpeštom, pa je i Opatija dobila željezničku vezu s Bečom, Budimpeštom, Zagrebom, Trstom, Ljubljanom i ostalim gradovima na trasi pruge.

1900. godine počele su pripreme za uvođenje električnog tramvaja od željezničke postaje Opatija – Matulji do Opatije. Polazna stanica trase nalazila se u Matuljima, na 212 metara nadmorske visine, a zatim se pruga spuštala prema obali prateći pretežito glavnu cestu sve do okretišta u Lovranu. Prtljaga se vozila posebnim vagonima, a tijekom ljeta koristili su se otvoreni vagoni.

Izložba 'Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere' u Vili Angiolini traje do 30. srpnja, a vila je otvorena od 10 do 13 i od 17 do 21 sat.