'Napadom panike' počeo 21. Motovun film festival

Filmom 'Napad panike' poljskoga redatelja Pawela Maślone počelo je 21. izdanje Motovun Film Festivala na kojemu će do 28. srpnja biti prikazano 113 filmova iz cijeloga svijeta.

Naglasak festivala i ove je godine na nezavisnim filmovima s temama koje dobrim dijelom odražavaju duh današnjice i aktualne globalne probleme. U programu su filmovi iz velikih kinematografija poput američke, francuske i kineske, ali i iz Crne Gore, Švicarske, Kolumbije, Danske i Poljske. Od domaćih produkcija i koprodukcija na programu su 'Aleksi' Barbare Vekarić i 'Chris the Swiss' Anje Kofmel.Ovogodišnji Motovun Film Festival donosi oko stotinu nezavisnih filmskih naslova. Nekoliko filmova predstavit će na festivalu sami autori, a među njima je i 'Styx' austrijskog redatelja Wolfganga Fischera, u potpunosti snimljen na jedrilici,  koji govori o liječnici koja, nakon što na svom putovanju oko svijeta nailazi na tonući brod s izbjeglicama shvaća kako je humanost tek puka iluzija.

Poljski redatelj Andrzej Jakimowski donosi tranzicijsku priču o poljskoj konzervativnoj revoluciji 'Bilo jednom u studenome', čija je radnja uklopljena u dokumentarne snimke uličnih nereda u Varšavi.

Danska redateljica Isabelle Eklöf osobno će predstaviti svoj iznimni prvijenac, 'Slatki život', premijerno prikazan na Sundance festivalu i koji je već podigao puno prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

Motovun je ove godine posvećen dvojici redatelja pritvorenih od strane ruskog režima, Rusu Kirilu Serebrenikovu i Ukrajincu Olegu Sencovu (prikazat će se film 'Ljeto' Serebrenikova, istinita priča s elementima mjuzikla o stvaranju rock scene u Sovjetskom Savezu).

Glazbom se bavi i politički kontroverzan dokumentarac 'Matangi/Maya/M.I.A.' o životu reperice M.I.A sa Šri Lanke, koja se našla na udaru kritika zbog podrške Tamilskim tigrovima čiji je vođa upravo njezin otac.

Organizatori iz programa izdvajaju i premijeru dokumentarnog filma 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića, već nagrađenog Doc Allianceom,  koji će predstaviti ekipa filma.

Poseban gost festivala je redatelj Ruben Östlund, koji će primiti nagradu Maverick Motovuna za inovativnost u širenju granica filmskog izričaja. Prikazat će se njegov film 'Kvadrat', nagrađen Zlatnom palmom te nominiran za Oscara, nastao prema istoimenoj umjetničkoj instalaciji, koja će za ovu priliku biti postavljena i u motovunskoj lođi. Za vrijeme festivala predstavljat će izazov i društvenu igru za posjetitelje.

Među festivalskim gostima ističu se i dobitnici ovogodišnje nagrade 50 godina, Rade Šerbedžija i Mustafa Nadarević te nekoliko umjetnika iz Hrvatske i regije, koji djeluju u Berlinu, ovogodišnjem gradu partneru Motovun Film Festivala.S gostima će se održati razgovori 'Netočno u podne' na terasi ispred hotela.

Umjetnici s berlinskom adresom predstavit će se izložbom 'Zidovi i mostovi', svojevrsnom pričom o stvaranju dijaloga u nekad podijeljenom gradu, a danas umjetničkoj meki Europe. S kustosicom Moranom Matković sudjelovat će u vođenoj turi po izložbi, a nekoliko njih održat će i svoje performanse.

Iz Berlina dolazi i ovogodišnji festivalski žiri sastavljen od filmaša iz raznih zemalja koji ondje sada borave. Berlin, točnije njegovu bogatu elektroničku scenu predstaviti će njezini protagonisti - jedan od očeva te scene Mark Reeder, pokretač tamošnje najdugovječnije klupske večeri Corin Arnold te house zvijezda Ian Pooley. Uz njihove nastupe, motovunski će trg protresti i domaće zvijezde Krankšvester i TBF

U enisiji Dobro jutro, Hrvatska festival su najavili selektorica glavnog programa Milena ZajovićIgor Mirković, direktor festivala: