Kako se HGSS uvježbava za zahtjevne speleoronilačke akcije?

Hrvatska gorska služba spašavanja ima elitni tim ronilaca, tj speleoronilaca. Koliko je zahtjevno biti speleoronilac, imali smo priliku saznati kroz nadavnu uspješno završenu dramu 12-orice mladih nogometaša i njihovog trenera koji su 23. lipnja ostali zarobljeni u špilji Tam Luang na sjeveru Tajlanda. Obilne kiše prijetile su poplavljivanjem špilje i ugrožavanjem života zarobljenih. U akciji spašavanja najveći doprinos dali su speleoronioci.

Članovi HGSS-a sa specijalizacijom u speleoronjenju, svake godine imaju više vježbi spašavanje unesrećenih iz podvodnih spilja. Speleoronjenje je najteža vrsta spašavanja unesrećenih i osobe koje rade taj posao moraju biti vrhunski stručnjaci. Vrhunski alpinisti, vrhunski speleolozi i vrhunski ronioci. U Hrvatskoj ih ima desetak.

Tim hrvatskih speleoronilaca osnovan je početkom 2005. godine kada je održan prvi certificirani tečaj speleoronjenja u Hrvatskoj, zajedno s tečajevima dubinskog ronjenja do 100 metara dubine koji su pohađala tri člana HGSS-a. Tim tečajem, HGSS je dobio prvu trojicu educiranih i licenciranih speleoronilaca, dok je u sljedećih šest još šest pripadnika HGSS-a obučeno za speleoronilačko spašavanje. Ova grupa svake godine ima više vježbi kako u Hrvatskoj, tako i u okolnim zemljama, u kojima se simuliraju akcije spašavanje.

Pri odabiru članova za školovanje, birali su se članovi koji su bili ronioci visokih kategorija, voditelji ronjenja i instruktori ronjenja koji su svi već imali određenog iskustva u speleoronjenju. Budući da HGSS bira najbolje članove planinarskih organizacija, većina najboljih i najaktivnijih speleoronilaca ušla je u sastav ove grupe.

Na koji način se hrvatski speleoronioci pripremaju za intervencije otkrio nam je
voditelj speleoronilačke grupe HGSS-a Vlado Strigo: