Sir Zlata je 'zlata vrijedan'

Podno obronaka Učke na plodonome Čepić polju smješteno je gospodarsko carstvo obitelji Šahdanović. Gradili su ga godinama, strpljivo, korak po korak. A sve je krenulo pomalo slučajno.

Krajem devedesetih Atif Šahdanović je zatvaranjem posljednjeg rudnika u obližnjem Tupljaku ostao bez posla. Bio sam prisiljen otići nešto zaraditi. Otišao sam u Italiju i 2 godine radio sam na farmi krava. Kad sam se vratio onda sam počeo, nabavljao sam kravu po kravu i tako je sve počelo, prisjeća se.

Od tih su početnih 6 krava i male staje, s godinama došli na pravu farmu sa 60-ak muznih krava. Težak je to posao koji traži cjelodnevni rad cijele obitelji. Krave se muzu dva puta dnevno. Više se to ne radi ručno, već uz pomoć malih strojeva. Ipak zahtjevna je to dužnost. 

Dnevno se pomuze između 600 i 800 litara mlijeka. Obitelj Šahdanović sve preradi u maloj sirani. Od mlijeka isključivo vlastitih krava proizvode jogurt, skutu te nekoliko vrsta sireva.

Proizvodnja je sira osjetljiv posao. Najmanja pogreška može upropastiti litre mlijeka, odnosno kilograme sira. Zahtijevno je ali je lijepo. Posao je to koji konstantno učite i radite nešto što se ljudima sviđa i dosta je kreativno. Tu se čovjek može iskazati, kaže Nermina Šahdanović.

Iskazali se jesu, a njihov je trud mjerodavno ministrarstvo prije dvije godine nagradilo titulom njaboljeg OPG u zemlji. Tako je sir Zlata i službeno proglašen 'Zlata vrijednim'.