Trenutak u vremenu ukroćen u kamenu

Kompozicije, prodori, vertikale, glagoljska slova i druge važne cjeline akademskog kipara Ljube de Karine oplemenjuju prostor na mnogobrojnim javnim mjestima, trgovima, stazama, parkovima i rivama. Vječnost ili pak trenutak u vremenu ukroćen u kamenu, drvu ili metalu specijalnost je ovog umjetnika iza kojega stoji golemi opus, a svojih se početaka rado sjeća iako je krenuo drugom životnom stazom.

Ljubo de Karina rođen je u Rijeci no djetinjstvo provodi u Brseču. Osnovnu školu pohađao je u Brseču i Mošćeničkoj Dragi, a u Rijeci je završio srednju Građevinsku školu. U Ljubljani 1968. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, odjel kiparstva. Diplomirao je 1972. godine, a još je kao student osvojio prestižnu studentsku Prešernovu nagradu za kiparstvo. Po završetku studija usavršavao se u majstorskoj radionici Vanje Raduša te Antuna Augustinčića.

Status slobodnog umjetnika stječe neposredno po završetku akademskog školovanja - 1973. godine i od tada se bavi isključivo kiparstvom, a živi i radi u Brseču, odnosno od 1986. godine u obližnjem zaseoku Zagoru. Tamo ga je posjetila i naša ekipa: