Fešta najribarskijeg mjesta u Hrvatskoj

Prošlo je 50 godina od organizacije prvih Kualjskih ribarskih noći. Ove godine popularna Tunuara trajat će tri dana, do 28. srpnja. Događaj promovira ribarstvo i ribu kao zdravu hranu i bogatim programom nastoji privući goste u ovo autentično ribarsko mjesto.

Priprema se bogata gastro ponuda raznih ribljih receptura, oživljavaju se tradicijske vrijednosti i prisjeća se na prve Ribarske noći kroz izložbu fotografija Ante Brkana - Kaljski motivi.

Popodnevni program bit će obogaćen ribarskim maratonom. Na rasporedu su veslačko natjecanje, prenošenje kašeta, potezanje konopa, natjecanje u kuhanju brudeta....

Atrakcija manifestacije je trosatni defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom u subota 28. srpnja s početkom u 13 sati. Na defileu će sudjelovati desetak ribarica prepunih gostiju.

Poseban gost Tunuare bit će umjetnik Davor Sanvičenti. On će na neobičan način spojiti umjetnost i ribarstvo putem vizualne intervencije u prostoru. Umjetnik će izvesti instalaciju Second Moon ili Pun mjesec.

Važan segment programa je 16. znanstveno-stručni skup o ribarstvu koji se i ove godine organizira u suradnji s ministarstvom poljoprivrede, Poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom Zadar, Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i grupacijom za ribolov HGK.