Dvije baletne večeri u Saloni u sklopu Splitskog ljeta

Baletne predstave "Zaštitničko more", u koreografiji ravnatelja baleta HNK Split Igora Kirova i "Mediterraneo Suite", produkcija talijanskoga Daniele Cipriani Entertainmenta, nastale kao rezultat međunarodnoga projekta Heritart, bit će izvedene u nedjelju i ponedjeljak u amfiteatru u Saloni u sklopu Splitskoga ljeta.

Baleti nastali u sklopu projekta Heritart koji financira Europska komisija iz programa Creative Europe, simbolički spajaju dvije strane jadranske obale tematizirajući zajedništvo i slavlje različitosti.

Plesni diptih "Zaštitničko more" pokretom, plesom i glazbom slavi različitost i odbacuje predrasude. Pokret tijela predstavlja univerzalni komunikacijski sustav koji nastoji preskočiti različite oblike buke u komunikacijskom kanalu, dok more simbolizira mjesto susreta, duhovnog prepoznavanja te zajedničkog povijesnog i kulturnog habitata, kaže se u najavi.

U prvom dijelu diptiha, "The Edge", nastupit će Ajla Kadrić, Jaclyn Ann Higgins, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Hazuki Tanase, Pavel Aleksandrov, Aaron Kok, Salvatore Cerulli, Ivan Boiko i Remus Dimache uz glazbu Mozarta i Bacha. Drugi dio, "From Side to Side" izvode Salvatore Cerulli, Jaclyn Ann Higgins, Aaron Kok, Ajla Kadrić na glazbenoj podlozi Balanescu Quarteta.

"Mediterraneo Suite" plesno je putovanje kroz prostor i vrijeme Sredozemlja u kojemu dva glavna muška lika, Čovjek Zemlje i Čovjek Mora, čine osnovnu nit poveznicu te nas uvode u složenu mrežu međuodnosa čime zrcale konflikte i razilaženja onih koji dijele isti izvor, isto more. Ova dirljiva plesna predstava, ističe se u najavi, podsjeća da su zajedništvo i razumijevanje mogući, i to ne samo na simboličkoj razini.

Pod vodstvom baletne majstorice Stefanie Di Cosmo i na glazbenoj podlozi Claudea Debussyja te mediteranske narodne glazbe plesno putovanje predvode Andrea Caleffi, Ilaria Grisanti, Marco Lo Presti, Davide Pietroniro i Mattia Tortora.

Obje predstave u amfiteatru u Saloni mogu se pogledati besplatno. "Zaštitničko more" na rasporedu je u nedjelju, 29. srpnja, a "Mediterraneo Suite" u ponedjeljak, 30. srpnja.