Posljednji film Orsona Wellesa "Druga strana vjetra" premijerno u Veneciji

Posljednji film Orsona Wellesa "Druga strana vjetra", koji se počeo snimati sedamdesetih godina prošlog stoljeća i u kojemu jednu od glavnih uloga ima hrvatska glumica Oja Kodar, njegova životna partnerica, bit će premijerno prikazan izvan konkurencije ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Wellesov film prikazuje posljednji dan u životu ostarjelog filmskog redatelja, kojemu na proslavu dolaze gosti kako bi pogledali njegov najnoviji uradak. Nastao je prema predlošku dviju kratkih priča koje potpisuju Orson Welles i kiparica, redateljica i glumica Oja Kodar, no do redateljeve smrti 1985. ostao je nedovršen.

Neko sam vrijeme mislila da bi bilo dobro da se napravi dugometražni dokumentarni film koji bi prikazao sve probleme koji su taj film zadesili, no sada sam dvojakog mišljenja, možda je ipak bolje da se film zgotovio. Ja ga u svakom slučaju ne želim vidjeti prije nego što ga pogleda publika, rekla je Kodar, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Oja Kodar, rođena kao Olga Palinkaš u Zagrebu, upoznala je Wellesa 1962. u Zagrebu dok je snimao "Proces" prema romanu Franza Kafke. Kasnije je s njim surađivala kao glumica ("Dubina"), koscenaristica ("Druga strana vjetra", "Istine i laži") i koproducentica ("Sanjari", "Don Quijote").

Uz nju, u "Drugoj strani vjetra" glume John Houston, Peter Bogdanovich, Susan Strasberg, Joseph McBride i Norman Foster.

Dovršetak Wellesovog filma nadgledali su producenti Filip Jan Rymsz i Frank Marashall, koji je u razgovoru za "Variety" ustvrdio kako su uspjeli okupiti talentiranu postprodukcijsku ekipu koja im je pomogla u tom uzbudljivom izazovu.

Bilo je nevjerojatno raditi s njime prije 40 godina i sada nam je velika čast napokon donijeti njegovu viziju na ekran, rekao je prošle godine, povodom potpisivanja ugovora s Netflixom.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić ocijenio je kako je "montažno inovativan, glumački superioran, redateljski svjež, taj film godinama smatran neotkrivenim draguljem opusa velikog redatelja, koji se sad napokon predstavlja najširoj publici".

Film će se prikazati na 75. Mostri, koja se održava od 29. kolovoza do 9. rujna, a krajem godine prikazat će se na Netflixu, koji ga producira.

Ovogodišnje izdanje Mostre otvara "First Man", novi film Damiena Chazella, a na festivalu će se, između ostalog, premijerno prikazati i novi filmovi braće Coen, Alfonsa Cuaróna, Mikea Leigha, dok će Vanessi Redgrave biti uručena nagrada za životno djelo.