Uživajte na moru, ali odgovorno!

O sigurnosti na našem moru razgovaralo se u Splitu na konferenciji Sigurnost i spašavanje na Jadranskom moru. Istaknuto je da je ono jedno od najsigurnijih, ali i da se tijekom ljeta iz godine u godinu povećava broj plovila pa tako i mogućnost nesreća.

Ljeti 180.000 plovila brodi Jadranom, 660.000 puta uplove i isplove iz luka. More kao košnica, reda mora biti. Lani je naplaćeno tri i pol milijuna kuna kazni. Srce je sezone.Glisiranje, neoprezna vožnja, nevrijeme, najčešći su uzroci pomorskih nesreća. Lani je spašeno 170 plovila, 746 osoba. Nažalost, 40 je smrtno stradalo.

Panel-rasprava o sigurnosti, ugrozama, nadzoru i spašavanju na Jadranu okupila je sve kojih se ta tema tiče, ali i otvorila niz vrućih pitanja. Imamo li dovoljno ljudstva i opreme? Morska nam granica čini gotovo polovinu ukupne.
Imamo i opreme i ljudstva, 25 plovila pomorske policije za granicu, 33 za unutarnje more, tvrdi Mirna Kovač Bašić, voditeljica Nacionalnog pomorskog centra za traganje i spašavanje.

U slučaju migrantske krize spremna je Obalna straža. Ophodni brod dobro bi joj došao. Spremna je i nova postrojba mornaričko-desantog pješaštva.

Nadzire se Jadran s mora, kopna, iz zraka. Mnogo je tu čimbenika, zato je važna brza razmjena podataka i umreženost civilnih i vojnih sustava.

Unatoč povećanju broju plovila, smanjuje se broj pomorskih nesreća. No more je nepredvidivo, uvijek će ih biti, opreza nikada dosta.

O sigurnosti na našem moru u emisji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Siniša Orlić, pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i kapetan Alen Rukavina.