Studenti iz 18 zemalja istraživali biološku raznolikost Krke

Oko 300 studenata s prestižnih sveučilišta iz osamnaest zemalja sudjelovalo je u protekla 2 mjeseca u istraživanju biološke raznolikosti u Nacionalnom parku Krka.

Takav međunarodni projekt iniciralo je Sveučilište u Oxfordu, studenti imaju na raspolaganju znanstveno-istraživačke kampove na petnaest najljepših prirodnih lokaliteta diljem svijeta. Od prošle godine u projektu sudjeluje i Hrvatska.

Postavljamo znanstvene zamke, primjerice, u jezero i oko njega, i zaista je odlično raditi ta istraživanja u prirodnom staništu. Na taj način učimo kako biti pravi znanstvenik u budućnosti, objašnjava Oliver Hutchings, student iz Velike Britanije.

A to je i cilj ovoga međunarodnoga znanstveno-istraživačkoga kampa - pružiti studentima prirodoslovnu praksu kroz terenski rad.
Tako studenti iz prve ruke mogu od znanstvenika naučiti na koji način postaviti istraživanje, na koji način kvalitetno prikupiti podatke i na koji način ih na kraju obraditi da bi oni bili relevantni za zaštitu prirode.

Upravo zbog daljnje zaštite prostora nacionalnog parka Krka, koji je primjer vrhunca bioraznolikosti u Europi, europska sveučilišna zajednica u svoj je projekt uključila Hrvatsku.

Suradnja u ovom međunarodnom programu u skladu je s novim razvojnim projektom nacionalnog parka - u Puljanima se uređuje Eko kampus, budući znanstveno-istraživački centar.

Na temelju ovakvih činjenično dokazanih istraživanja, Nacionalni park Krka može unaprijediti mjere za poboljšanje ekosustava te prilagođavati one koje se tiču zaštite cijeloga ovog prostora.