Armenija: Levonov labirint postao turistička atrakcija

Kad je Tosja Haribjan zamolila svojeg supruga, po zanimanju građevinara, da joj ispod njihove dvokatnice izgradi podrum u koji će moći spremiti malo veću zalihu krumpira nije ni slutila da će njezina skromna želja Levona potaknuti na izgradnju podzemnog labirinta koji je postao jedna od najvećih turističkih atrakcija u Armeniji.

Kad je počeo s radovima bilo ga je nemoguće zaustaviti, ispripovijedala je Tosja novinarima o suprugovu podvigu koji je počeo 1995., a potrajao pune 23 godine. Levon je dnevno radio po 18 sati, napravio bi tek stanku kako bi kratko odspavao i potom se brzo vratio 'dolje', uvjeren da ga u njegovoj misiji vodi neka viša sila, kaže Tosja. Nije prethodno pravio nikakve nacrte te nam je govorio da zna što će raditi jer je sve vidio u snovima, kazala je za AFP.

U 23 godine, koliko su trajali njegovi radovi, koristio se isključivo ručnim alatom da bi iskopao slojeve vulkanskog tla, izgradivši podzemnu prostoriju od 280 četvornih metara duboku 21 metar.

Podzemne špilje i labirinte što ih je izgradio majstor Levon podupiru stupovi, do njih se stiže rukom rađenim stepenicama, a neumorni graditelj neke je prostorije ukrasio rezbarijama te izgradio više malih oltara. Uz odgovarajuće osvjetljenje, izgledaju gotovo poput svetišta, kažu posjetitelji.

Levon Haribjan umro je 2008. od srčanog udara u dobi od 67. godina. Prethodno je obavio i posljednju misiju - srušio i posljednji zid između dvaju tunela.

Deset godina nakon završetka njegova projekta supruga vodi ture po malome podzemnom muzeju u selu Arinj u kojemu živi 6000 stanovnika. U prostoru od 280 četvornih metara izložen je alat kojim se služio Levon, fotografije, isječci iz novina o njegovu životu...

Levonova špilja otvorena je tijekom cijele godine, a temperatura u njoj je i zimi i ljeti 10 Celzijevih stupnjeva. U svim armenskim turističkim brošurama i vodičima špilja je navedena kao atrakcija koju vrijedi vidjeti.