Ljuto, ljuće, nemoguće...

Ako netko može pojesti ljuto, onda su to Slavonci. Tako su i dvojica Vinkovčana, i sami ljubitelji ljutine, odlučili krenuti u proizvodnju i preradu čili papričica. Napravili su dobar posao, a njihova paprika, umaci i ajvari sve su traženiji pa namjeravaju proširiti proizvodnju.

Karolina Reaper kraljica je ljutine. Jer kad ju samo zagrizeš napravi ti, kaže Zvonko Ištvan, pakao u ustima. Ali probati najljuću papriku na svijetu nije mogao nikako propustiti.

Ljutina jednostavno preraste u bol i sve boli od želuca ne znaš više šta te ne boli pričekaš pola sata i onda je bolje, kaže Zvonko Ištvan, proizvođač i prerađivač ljutih papričica iz Vinkovaca.

Ljubav prema ljutim jelima i još ljućim umacima vinkovčani Zvonko Ištvan i Dragutin Crepić dijele godinama. Prijatelji su, radne kolege i kumovi i odlučili su se baciti na proizvodnju i preradu vlastitih čili papričica.

Kada se beru ne bude suza samo ako ih se pažljivo dira. No prerada ne ide  bez kirurških rukavica jer peku kažu i grizu za oči. Ljutina se mjeri na Skovilovoj ljestvici i najmanje peče obična paprika babura. Iz njihovih kuharskih lonaca nastaju originalni ekstra pikantni umaci od kojih gore usta.

Prvo smo počeli iz hobija a sad cemo vidjeti kako će se situacija odvijati, mi se nadamo da ćemo od toga živjeti i da ćemo samo to raditi. Svi umaci su nam nahvaljeni, za sad nemamo nikakvih loših iskustava - tko god je jeo svima je bilo odlično, ljudi kupuju i zadovoljni su, kaže Dragutin Crepić.

Na svakoj boci oznaka je ljutine pa si svatko može izabrati koliku može podnijeti. A koliko Slavonci vole paliti nepca uskoro će provjeriti na natjecanju.

Paprika će biti dovoljno jer planiraju se proširiti i zasaditi do dvije i pol tisuće sadnica. Zvonko i Dragutin sigurni su da će im se posao isplatiti.