"Ljepota lažnog sjaja" u Zadru

Zadrani i njihovi posjetitelji moći će do kraja kolovoza razgledati oko 40 krivotvorenih radova renomiranih hrvatskih i stranih autora iz zbirke Muzeja policije koju čini oko 70-tak zaplijenjenih krivotvorina - većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Izložba "Ljepota lažnog sjaja", u organizaciji MUP-a i Narodnog muzeja u Zadru, danas će biti otvorena u edukativnoj dvorani Kneževe palače. Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje, a od stranih autora krivotvorine Dalija i Renoira.

Sustavno prikupljanje ove građe započelo je 2009. kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju, izvijestio je MUP.

Vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Neke od krivotvorina otkrivenih na taj način bit će izložene i u Zadru, kažu u MUP-u.

Načelnik Policijske Akademije Dubravko Novak otkrio je zašto je ovaj postav tako zanimljiv i savjetovao na što pripaziti da ne bismo postali žrtva krivotvoritelja.