Kroz buffer zone do revizije smjernica i nivoa zaštite

U Dubrovniku su predstavljene odluke Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a o stanju konzervacije dubrovačke povijesne jezgre. Određena je takozvana buffer zona, u kojoj će svi projekti koji se planiraju morati izraditi i studiju utjecaja na baštinu.

Nakon 40 godina biskup se vraća u Grad, među zidine. Konačno je završena obnova Biskupske palače stradale u velikom potresu 1979. godine.

Upravo je povratak biskupa točka prekretnica, tvrdi ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Najljepša baština dosada je u pravilu postajala muzej, a sada opet se vraća svojoj osnovnoj namjeni - životu.

Mi smo dugo u konzervatorsko-restauratorskoj struci imali pristup da se spomenici pretvaraju u muzeje, a ovdje zapravo pristupamo, zahvaljujući ocu biskupu, na jedan drugi način, kaže ministrica kulture.

Povratak života u biskupsku palaču sigurno će razveseliti i čelnike UNESCO-a. Naime monitoring misija je dala preporuke u kojem bi smjeru Grad trebao ići. Najprije su na red stigle dubrovačke zidine.

Misija UNESCO-a je naglasila kako kroz buffer zone treba doći do revizije smjernica i nivoa zaštite, što bi trebala definirati i studija utjecaja na kulturno dobro, odnosno HIA. Ipak, buffer zone nisu obuhvatile širi prostor Srđa, te se neki gradski vijećnici plaše da se išlo na ruku investitorima u projekt golfa na Srđu.

Predložene buffer zone ne zahvaća komplekse fortifikacije na Srđu od Strinčjere, Imperijala - ovaj sjeverni zahvat, što znači da za bilo kakvu gradnju tamo ne treba studija utjecaja na baštinu, što je s obzirom na vrijednost baštine koja se tamo nalazi neprihvatljivo, smatra gradski viječnik Ljubo Nikolić.

Nova buffer zona trebala bi pomoći u očuvanju vizualnog identiteta i držanja kontrole, dok bi konzervatorska podloga propisati jasne mjere svim investitorima.

Da mjere UNESCO-a treba ozbiljno shvatiti potvrđuje i primjer Beča, kojega je zbog neplanskih gradnji, UNESCO stavio na listu ugroženih kulturnih dobara, što je veliki udarac za jednu od svjetskih prijestolnica.