Pri samom kraju obnova Velike koncertne dvorane HNK Varaždin

Pri samom je kraju temeljita obnova Velike koncertne dvorane Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Posljednja u to u nizu obnova zgrade koje je prije trinaest godina pokrenula intendantica Jasna Jakovljević.

Baš kao i cijela kazališna zgrada, prvo je to djelo arhitekta Hermanna Hellmera, nakon kojeg su se - u radionici s Ferdinandom Fellmerom - zaredali zagrebački HNK te zgrade, palače i dvorci diljem tadašnje Austro-ugarske.

Prije nepunih godinu dana, kad je primadona Inge Heinl uvježbavala nastup u dvorani idealne akustike, zidovi su još bili stari i dotrajali. Koji mjesec kasnije vidljiva je već nakadašnja ljepota, a ovih je dana obnova na vrhuncu te preostaje još južni zid.

Sponzori, ministarstva, lokalne vlasti te europski fondova, financiraju obnovu kazališne zgrade koja traje trinaest godina. Novi sjaj Velike koncertne dvorane košta 850 tisuća kuna - gradskog te novca Ministarstva kulture.

Dvorana je izvorno projektirana kao plesna redutna dvorana 1873. zajedno sa kazalištem i ona je dugo vremena služila u te svrhe. Međutim, kako su se mijenjale navike ljudi, sve je veća potreba bila za dvoranom u kojoj mogu nastupati orkestri i zborovi. Otkako su čuvene balove gotovo istisnuli koncerti, prije 70 tak je godina sagrađane pozornica.

Historicistička dvorana u stilu neorenesanse ugostila je stotine, tisuće koncerata - glazbene mladeži, barokne večeri, učenike 190 godina stare Glazbene škole.

Naknadno će se urediti pozornica te izvorni detalji pa će jedinstvena koncertna dvorana, jedna od tri iz čuvene radionice u Europi, glazbene doživljaje upotpuniti dimenzijom vizualne ljepote.