Sezona kiselih krastavaca na imanju Drempetić

Sezona je kiselih krastavaca. Kako za poljoprivrednike, tako i za novinare. Pa zašto onda upravo kornišoni, krastavčići za kiseljenje ne bi postali tv zvijezde na nekoliko minuta?

Na obiteljskom imanju Drempetić u Donjoj Stubici ovih je dana puno posla. Radi cijela obitelj, pomažu i susjedi, a najviše su među krastavcima djed Štef, sin Andrija i unučica Mia.

Dok se drugi sunčaju na plaži, vi morate delati. Mi se sunčamo tu među krastavcima, sezona je, nema subote, nedjelje, mora se stalno brati, inače budu veliki kao salatari, kaže Stjepan Drempetić.

Obitelj Drempetić bavi se ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom već 20 godina. Počeli su s jagodama, no kako im je sezona kratka, tek mjesec dana, nastavili su s uzgojem sezonskog povrća, pa tako osim krastavaca, uzgajaju i rajčice, paprike, patlidžane, ciklu, mrkvu. Dio prodaju svježe, a ostatak rade zimnicu "za prste polizati".

Dok probiru krastavce, padaju i razni štosevi, a prisjete se i poneke anegdote, koje su uvijek vezane uz plodove njihova "kiselog" rada. A kisele i paprike, pa ih pune kupusom, među rijetkima su koji uzgajaju i "baby ciklu", rade miješane salate, a za kisele patišone - vrstu plosnate tikvice, dobili su i nagradu.

Većina mladih ni ne zna što su patišoni, ima i starijih ljudi, mene je iznenadio ministar koji nije znao- dobio sam nagradu za najinovativniji proizvod, a on mene pita kaj ti je to, smije se Stjepan Drempetić.

I pored tri nedavne tuče, obitelj Drempetić zasluženo ubire plodove svog truda. Ne mogu dovoljno brzo proizvesti sve, koliko je potražnja velika. No, nikad ne zaborave donirati dio povrća javnoj kuhinji na Svetom duhu, socijalnoj samoposluzi u Gajnicama i u bolnicu za kronične dječje bolesti u Gornjoj Bistri.