Što se to događa s klimom?

U Africi, točnije u Sahari, izmjerena je temperatura od 51.3 stupnja Celzija, a u Japanu je danima bila iznad 40 stupnjeva. Zbog vrućine je umrlo 30 ljudi, a tisuće ih je zatražilo liječničku pomoć. U Kaliforniji je zbog velike upotrebe aparata za hlađenje čak dolazilo i do nestanka struje.I na sjeveru se bore vrućinama, ali i požarima. Prošlog tjedna vlasti u Švedskoj tražile su internacionlanu pomoć zbog više od 50 šumskih požara koji su buknuli u arktičkom pojasu.

Europa diše na škrge... ali i cijeli svijet je u izrazitim klimatskim promjenama. Požari, poplave, nezapamćene vrućine i kod nas dosežu visine na toplomjerima...

Znanstvenici su podijeljeni oko uzroka ovih vrućina. Dok neki misle kako je krivo globalno zatopljenje, drugi su uvjereni kako su za promjene vremena krivi jaki vjetrovi koji pušu sedam do 10 kilometara iznad Zemljine površine i ovisno o snazi donose oluju ili lijepo vrijeme.

Što se to događa s klimom? Globalno zatopljenje ili jaki vjetrovi, tko je odgovoran za promjene vremena i može li se govoriti da sve ove promjene imaju predznak katastrofe, pokušali su objasniti prof. dr. sc. Branko Grisogono, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb i Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.