Svetvinčenat - bajka iz srednjega vijeka

Općina Svetvinčenat u Istri opredjelila se da joj budućnost bude u srednjemu vijeku. To naravno ne znači doslovce povratak tomu vremenu, već izvrsno iskorištavanje ostavštine iz toga doba.

Svetvinčenat je nastao na granici koja se tijekom povijesti mijenjala kako su se izmjenjivali i osvajači, a prvi se put spominje 983. godine u dokumentu Otona II. kao posjed porečkog biskupa.

Preko gotovo cijele sjeverne strane gradskoga trga proteže se kameni kaštel Morosini-Grimani, najsačuvaniji kaštel u Istri i najveća srednovjekovna građevina u Svetvinčentu koja već stoljećima predstavlja simbol samog mjesta. Zadnjih se godina temeljito obnavlja, ponajviše europskim novcem. Još godinu dana i trebao bi dobiti svoj konačni izgled.

Svetvinčenat svojim gostima bogatstvo ostavštine srednjega vijeka želi prikazati putem igara. I to upravo u kaštelu Morosini Grimani.

A nedaleko od Svetvinčenta, u mjestu Rapanji, nastavak bajke iz srednjega vijeka. Desetoročlana obitelj Otočan, mahom stolari i tokari, izgradili su svoj zamak iz snova. I njihovu bajku turisti rado posjećuju.

Obitelj Otočan živi svoj san, s njima i općina Svetvinčenat koja se za taj san opredjeljila, i naravno sa svima njima i tisuće posjetitelja koji upravo takav Svetvinčenat vole.