Lički biser Perušić

Na pola puta između Zagreba i Splita smjestio se Perušić, malo mjesto koje godišnje posjeti desetak tisuća turista. U samom srcu Like mladi se okreću turizmu kojim će, nadaju se, stvoriti zdrave temelje za svoju budućnost. A Lika nudi svega u izobilju: od vrhunske hrane i domaće rakije do beskrajnog nedirnutog zelenila.

Kada siđete s autoceste u Perušiću, pozornost će vam privući kula koju su izgradili Frankopani u 11. stoljeću. Kulu su osvojili Turci i zato je ona dobila ime turska kula.

Perušićani se sve više okreću turizmu, obnavljaju se stare zapuštene kuće i barem ljeti obnavlja život u rijetko naseljenoj Lici. Gosti dočekuju ličkim delicijama čime se uvelike promiče domaća gastro ponuda.

Iako joj je tek 21-na godina, Mirna Dasović u turizmu vidi svoju budućnost, iznajmljuje kajake, pomaže ocu. Kada turisti potpuno otkriju ovaj raj, bit će, kaže, savršeno.

Uz lov i ribolov turistima je u ponudi i vožnja čamcima kanjonom rijeke Like. Uživanje u prekrasnom krajoliku te upoznavanje cijeloga kanjona, neprocjenjivo je iskustvo. Temperatura vode je od 20 do 25 Celzijevih stupnjeva - idealno za kupanje.

Povezivanjem turističke ponude u jedinstvenu turističku priču profitirat će svi, ovaj predivan lički biser još nije dobro predstavljen, a samim time niti prepoznat na turističkoj karti Europe.

Park prirode Grabovača pokretač je turizma u općini s prekrasnom špiljom Samograd, jednom od najstarijih u Hrvatskoj.

Perušić ima i skrivene adute. Već peti naraštaj obitelj Vlainić proizvodi devet vrsta likera i ličke rakije. Otvorili su kušaonicu ličke ljutice. Za svakoga ponešto.