Počinje Festival Soli u Ninu

Sol je jedan od sinonima za grad Nin. Više od 1500 godina duga tradicija skupljanju i proizvodnje soli i danas je živa, a za sve znatiželjnike ovih dana organizria se u ninskoj solani i poseban Festival Soli.

Festival soli odvija se svake godine u kolovozu. Niz organiziranih manifestacija tijekom dana posjetiteljima daju mogućnost da i sami sudjeluju u procesu stvaranja soli, od kreativnih radionica za najmlađe do ručnog branja soli u kojem se mogu okušati svi, od 9 do 99 godina te besplatnog obilaska sa stručnim vodstvom.

Solanu Nin godišnje posjeti između 70.000 - 100.000 ljudi. Cijela Solana je jedan magični muzej. Stara je preko 1500 godina i priča priču o soli kroz povijest, ratove, slavlja, ljubav, užitak i rad. Kroz sve to vrijeme puno toga se mijenjalo, no jedna stvar je ostala ista. Sol se još uvijek ručno, baš kao nekada, s velikom dozom ljubavi i užitka, a generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita.

O festivalu, soli i njezinom značaju za Nin govorili su Sanja Stamenić Oštrić i Ivana Burela Čvrljević iz ninske solane te direktorica turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović.