Istarski gradić Svetvinčenat ponovno okuplja suvremene plesače

Nakon nedavno završenog Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat ponovno će ugostiti suvremene plesače. U okviru edukativnog projekta, Međunarodnog ljetnog plesnog kampa, od danas do 12. kolovoza u tom će se istarskom gradiću okupiti pedesetak plesača iz Hrvatske i inozemstva.

Jedan od najvažnijih ciljeva kampa za plesače jest vratiti se korijenima plesa, istražiti ih i preispitati ples i njegov značaj u današnjem vremenu, najavljeno je iz Mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu, domaćina projekta.

Međunarodni ljetni plesni kamp, koji je prije tri godine u Kini pokrenuo Shi Bo, istaknuti plesni umjetnik i predavač na Pekinškoj plesnoj akademiji, ove godine se prvi put održava u Europi, u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Kroz intenzivni dnevni program umjetnici i pedagozi razmjenjivat će iskustva i znanja s polaznicima iz područja europskih i kineskih tradicionalnih, folklornih i suvremenih formi, a osim iz Hrvatske, Kine i Mađarske (partneri ovogodišnjeg izdanja), u kamp dolaze sudionici iz Litve, Poljske, Rumunjske i Makedonije.

Među ostalima, na kamp dolaze, njegov osnivač Shia Boa, Ding Lin, plesačica i profesorica klasičnog plesa, Tan Hao, nagrađivani plesač i pedagog, Olga Žitluhina, koreografkinja, plesačica i pedagoginja i jedna od najutjecajnijih osoba suvremene plesne scene u Litvi te poljska plesačica i pedagoginja Sylwia Hefczyńska-Lewandowska.

Iz Hrvatske, plesne radionice vodit će Martina Terzić, Martina Tomić (suvremeni ples), te Koviljka Marečić, Dario Marušić, Zoran Karlić i Branimir Šajina (istarski narodni plesovi, istarski restaurirani plesovi).

Tijekom deset dana održavanja organiziran je i bogat kulturni program za sve sudionike kojim će im omogućiti upoznavanje hrvatske kulture kroz posjet lokalnim znamenitostima, prirodnim ljepotama i kulturnim organizacijama u Puli, Rovinju, Fažani, Dvigradu, Humu, Roču, te na Brijunima.