Koale gladuju zbog sječe stabala radi sprečavanja požara

Zaštitari životinja na australskom otoku kažu da koale masovno gladuju jer stanovnici sjeku stabla radi zaštite od požara, uništavajući prirodno stanište i izvore hrane tih životinja.

Wendy Hendriksen iz utočišta za koale na otoku Raymondu uz obalu države Viktorije kaže da tjedno primaju barem jednu izgladnjelu koalu. To pogađa koale diljem države, ne samo na otoku Raymond, rekla je Hendriksen iz utočišta na otoku na kojem živi 250 koala i 470 ljudi.

Cijelu Australiju, a pogotovo državu New South Wales, pogađaju ekstremne vrućine i suša. No, napori da se sječom stabala spriječe požari prijete koalama, koje preživljavaju hraneći se lišćem eukaliptusa.

Te životinje, koje žive uglavnom u obalnim područjima, dovedene su na otok Raymond kako ne bi izumrle, pošto su ih doseljenici gotovo istrijebili radi trgovine krznom.

"Uvezena" populacija nadmašuje veličinu staništa, pa im bez kontrole razmnožavanja prijeti glad, rekla je Valentina Mella sa sveučilišta u Sydneyu. Za njih su grozni i šumski požari, posebno u Viktoriji, upozorila je.

Koale su po australskom zakonu "ranjive" životinje i u divljini ih je manje od 90.000, a vjerojatno samo 43.000, kažu zaštitari životinja.