River Jazz Festival na Dravi, Savi i Dunavu

River Jazz Festival, koji glazbom protkanom kulturnom baštinom spaja tri opjevane rijeke - Savu, Dravu i Dunav, održava se do 1. rujna u Županji, Vukovaru, Osijeku i Vučedolu.

Festival je otvorila požeška glazbena atrakcija Big Band Požega u županjskom Gradskom parku, gdje je dan kasnije nastupio ZZ Quartet, koji kombinira mnoge glazbene stilove, modernu klasiku, world music i slobodnu improvizaciju. Taj kvartet predvođen Simoneom Zanchinijem, svjetskim virtuozom harmonike te međunarodno priznatim gitaristom i skladateljem Ratkom Zjačom, nastupio je i 26. kolovoza u Perivoju dvorca Eltz u Gradskom muzeju grada Vukovara.

Program se nastavlja 31. kolovoza u Osijeku nastupom jednog od najboljih europskih vibrafonista mlađe generacije, Španjolca Tona Risca, koji sa svojim triom briše granice između zapisanih skladbi i slobodne improvizacije.

Festival se zatvara u Vučedolu, nastupom Elis Lovrić, labinske kantautorice i glumice, kojoj će se na gajdama, mihu i dvojnicama pridružiti Stjepan Večković - Štef, glazbenik i graditelj tradicijskih instrumenata. Sam kraj večeri rezerviran je za autohtoni jazz ansambla, Jazziana Croatica, nagrađivanog udaraljkaša Borne Šercara.

U popratnom dijelu festivala, od 27. do 30. kolovoza u Gradskoj knjižnici Županja, Organizaciji glazbeno-estradnih izvođača Osijek, Gradskom muzeju Vukovar i Muzeju Vučedolske kulture održavaju se radionice tradicijskih instrumenata, izložbe, prezentacije i tribine.