Pogled na svijet kroz dijalektriku plime i oseke

Vodimo vas na Lopud - u obnovljeni franjevački samostan. Zdanje iz 15 stoljeća koje je dugo bilo zapušteno, moglo bi postati kulturno središte. Za početak otvorena je međunarodna izložba. Oceani nas spajaju. Suvremena umjetnost plovi od Pacifika do Jadrana.

Nakon gotovo 20 godina završena je obnova franjevačkog samostana Gospe od Špilice na Lopudu. Kompleks iz 15 stoljeća sastoji se od utvrde, samostana i crkve.

Utvrda je nastala nešto ranije zbog obrane sela s mora, jer je Lopud procvao i bio bogat, nakon toga samostan i crkva u produzetku opasalki zidinama, objašnjava arhitektica Rujana Bergam Marković.

Obnova je bila zahtjevna - spojiti nasljeđe i nove programe tako da baština ostane u prvom planu. Napravljeno je izuzetno puno istraživanja, konzerviranja, restauriranja, korišteni su lokalni materijali, kamen sa vlastitog prostora.

Pozornost privlače i đardini. Zasađeno je autentično bilje. Jer fratri su imali apoteku i radili ljekove, razne priupravke, ostavili vrt.

U obnovljenom zdanju otvorena je izložba "Oceani. Pogled na svijet kroz dijalektriku plime i oseke". Radovi 17 mladih umjetnika rezultat su ekspedicije na južnom Pacifiku. Spoj znanosti i suvremene umjetnosti - koji promiče važnost zaštite okoliša.

Izložbom želimo dati drugačiji pogled na svijet, kakav bi bio kad bi ga gledali iz oceana. Većina izloženih djela nastalo je tijekom ekspedicije akademije TBA21 na južnom Pacifiku. Istraživanja oceana i utjecaja ljudskog djelovanja na ocean preobilčena su u umjetničkih djela, kaže kustosica izložbe Stefanie Hessler.

Ključna je poruka izložbe podizanje razine svijesti o važnosti mora za planet i potrebi zaštite more radi opstanka naše vrste. Nakon Austrije i Njemačke ovo je prvi put da radove predstavljamo na moru, na otoku, to nam je vrlo važno, poručuje Markus Reymann, direktor Akademije TBA21.

Od idućeg tjedna samostan je otvoren za javnost - Lopuđanima je ulaz slobodan. Izložba "Oceani. Pogled na svijet kroz dijalektriku plime i oseke" otvorena je do kraja rujna.