S ambrozijom nikako izaći na kraj

Iz godine u godinu sve je više alergičara, osobito onih na ambroziju. Simptomi su vrlo neugodni, a lijeka koji u potpunosti može riješiti problem - nema. Stoga je vrlo važno ambroziju redovito kositi i čupati.

U tome već više od 10 godina pomažu braniteljske udruge. S obzirom na to da je upravo kolovoz vrijeme kada ona najviše buja i cvjeta, na sjeveru Hrvatske krenulo se u akciju njezina uništavanja.

O ambroziji su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile dr.sc. Andrea Barišin, specijalist epidemiologije i zdravstvene ekologije i mr. sc. Alma Rožman, specijalistica za plućne bolesti i tuberkulozu, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu. 

Problem su veće javne površine, prometnice u prigradskim naseljima i privatna zemljišta koja se ne održavaju za što su i predviđene kazne. No neodgovorni vlasnici zasad se tek upozoravaju.

Uz branitelje sudjeluju i članovi drugih međimurskih udruga. S obzirom na visoke temperature i alergene riječ je o nimalo lakom poslu. A ovi ga ljudi obavljaju - volonterski.