Lemuri najugroženiji primati na Zemlji

Devedeset i pet posto svjetske populacije lemura na rubu je izumrća, što ih čini najugroženijim primatima na Zemlji, objavila je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Lemuri, simpatični arborealni primati izdužene njuške i velikih očiju, žive jedino na Madagaskaru, a ondje su ugroženi sječom šuma, širenjem poljoprivrednih zemljišta, lovom i rudarenjem.

To je, bez ikakve sumnje, najveći postotak ugroženosti bilo koje velike skupine sisavaca i bilo koje skupine kralježnjaka, rekao je Russ Mittermeier iz IUCN-a.Od ukupno 111 vrsta i podvrsta lemura, ugroženo ih je 105, tvrdi udruga.

Trend koji najviše zabrinjava je porast lova na lemure, uključujući komercijalan lov, kaže direktor konzervatorskog odjela britanskog Zoološkog društva Christoph Schwitzer. To je doseglo dosad nezabilježenu razinu, naglašava.

Lemuri su za Madagaskar ono što su velike pande za Kinu, 'zlatne koke' koje privlače turiste i ljubitelje prirode, ističe Jonah Ratsimbazafy iz madagarske skupine za zaštitu životinja GERP.

Madagascar je jedna od najpoznatijih država svijeta po bioraznolikosti. IUCN na kraju svog priopćenja ističe da pokreće veliki akcijski plan za zaštitu i opstanak lemura.