Tko pravi najbolji pileći paprikaši s trgancima?

U Mađarskoj kulturnoj udruzi Pelmonostor iz Belog Manastira nastoje i druge upoznati sa svojom baštinom, ali i gastronomijom. Tako već dva desetljeća organiziraju natjecanje u pripremanju pilećeg paprikaša s trgancima.

Zamaman miris pilećeg paprikaša širio se ulicama grada Belog Manstira. U pripremanju tog tradicionalnog jela okušala se se 33 natjecatelja. Potrošeno je ukupno 140 kilograma pilećeg mesa.

Ide luk, pile odnsono kokoš ili pijetao. Nekad su to od pijetla kuhali pa se na mađarskom kaže kokoš paprikaš, a i usto ide voda i začini, malo vegete malo soli, tko šta dodaje i normalno - paprika. Paprika mora biti fina, lijepa crvena, objašnjava Ištvan Lakatoš, član MKU Pelmonostor.

Kuha se najmanje sat vremena ovisno o vrsti mesa. Pri kraju se dodaju trganci. Trganci su zbog toga što se nisu rezali s nožem nego su ih ljudi trgali s prstima. Cilj je da budu što manji i što ljepši kada se skuhaju, ističe Izabela AGH, članica  MKU Pelmonostor.

Boduju se boja i gustoća paprikaša, izgled mesa i trganaca i na kraju okus. Najbolji paprikaš skuhao je Šimon Dorjan iz Belog  Manastira. Uživali su svi, i kuhari i ljubitelji ovog natjecanja koje se održava gotovo dva desetljeća.