Dalmatinska konoplja mladih Cetinjana

Bez obzira na to što su magistar ekonomije i diplomirana pravnica, brat i sestra Moro iz Gale pokraj Sinja odlučili su se baviti poljoprivredom. Prije četiri godine zasijali su industrijsku konoplju, prvi i jedini nasad u Dalmaciji. Porođajne muke su prebrodili pa su uz konoplju počeli uzgajati i druge žitarice te razno povrće. Njihova proizvodnja isključivo je ekološka. Premda mladi i po godinama i po iskustvu, bore se i nadaju da će im se trud jednom isplatiti.

Iako im je poljoprivreda obiteljska tradicija, nakon školovanja nisu ni sanjali da će i oni završiti na polju, i to proizvodeći ekološku hranu. Na desetak hektara proizvode povrće, različite žitarice, konoplju, pir, ječam, pšenicu, od svačega po nešto.

Pazimo na plodored i ostale zakone ekološke poljoprivrede i nemamo monokulture nego svega pomalo, kukuruz šećerac, kokičar, različite vrste rajčica, paprika, patlidžan, tikve, različite tikvice, špinat, blitva, cikla, krastavci, baš od svega pomalo, kaže Jelena Moro.

No, konoplja je ipak glavni proizvod. Zelena i lijepa, a Frano i Jelena mole Boga da ovako zdrava i neoštećena ostane još mjesec dana kad će u žetvu. Konoplja je u Dalmaciji novina, zahtjevna je zbog papirologije i zbog obrade.

Treba paziti u proizvodnji da ne bude prevelika, treba pogoditi sortu koja odgovara ovoj klimi, kako se ponaša na zemlji, jer vi možete imati sortu koja je nominalno na metar i pol ali vam naraste na dva metra i onda dolazi do problema, objašnjava Frano Moro.

Ni tržište nije lako osvojiti, jer mnogima su proizvodi od konolje nepoznanica. No, Morovi se snalaze na razne načine. Mladi su u svakom pogledu, ali puni entuzijazma unatoč poteškoćama s kojima se susreću. Učenje im nije strano, pa i oni u hodu uče o svojim proizvodima, kako bi lakše kupcima pojasnili prednosti proizvoda.

Mladi su u svakom pogledu, ali puni entuzijazma unatoč poteškoćama s kojima se susreću. Učenje im nije strano, pa i oni u hodu uče o svojim proizvodima, kako bi lakše kupcima pojasnili prednosti proizvoda.

Pogledajte videoprilog!