494. Krčki sajam

Krčki sajam ili Lovrečeva povijesni je trodnevni spektakl s nizom različitih zbivanjima koji se od 8. do 10. kolovoza održava na nekoliko pozornica s bogatom sajmenom ponudom.

Manifestacija je započela 1524. godine kao sajmeno događanje na kojem su europski trgovci prodavali svoju robu, da bi s vremenom stasala u turističku atrakciju koju, sredinom kolovoza, posjećuju mnogobrojni turisti svih generacija. Danas ju organiziraju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk te udruge i partneri.

Cilj manifestacije je kroz zabavni sadržaj prezentirati bogatu kulturnu baštinu grada i otoka Krka. Manifestacija ima svoje povijesne dijelove (srednjovjekovni sajam, turniri, mačevanja i slično), tradicijske dijelove (natjecanje u ručnom rezanju pršuta, tradicijski sajam i slično), ali i suvremeniji dio te dio koji je posve moderan.
Manifestacijom se ne pokušava ponovno kreirati povijest, što je često slučaj sa sličnim programima duž naše obale, već je naglasak na spajanju tradicije i suvremenosti, budući je to jedna od okosnica turističkog brenda grada Krka.
Puno je razloga za posjet Krčkom sajmu, a neke od njih otkrit će vam kolegica Ivana Bilen: