'Zeleno i plavo' u Zadru

I ovoga ljeta je Udruga branitelja proizvođača 'Panonija' organizirala sajamsku manifestaciju na kojoj se predstavljaju mali proizvođači domaćih proizvoda proizvedenih na tradicionalan i ekološki prihvatljiv način iz svih djelova Lijepe Naše. Nakon Murtera, Vodica i Šibenika, danas su stigli u Zadar.

Posjetitelji koji od 08. do 12. te od 13. do 18. kolovoza od 8 do 20 sati  dođu na zadarsku rivu moći će uživati u slavonskom čobancu, kotlovini i jelima pripremljenim po starinskim, već zaboravljenim receptima.

Uz prezentaciju i prodaju slavonskih delicija, te prikaz spravljanja hrane na tradicionalan način kao i bogatu gastro ponudu, očuvanje tradicionalnih zanata jedna je od zadaća na koju je Udruga osobito ponosna. Izrada rukotvorina, zlatoveza i šlinge, tradicionalnih reklji samo su dio bogate i raznovrsne ponude koju su vam pripremili organizatori.

Udruga branitelja proizvođača Panonija okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirane OPG-ove, obrte, društva ograničene odgovornosti, udruge, zadruge, kućne radinosti, a prije tri godine udružili su se radi promidžbe i prezentacije autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničkog nastupa na tržištu. Riječ je o proizvođačima poznatih slavonskih delicija, prije svega suhomesnatih proizvoda, kolača, meda, vina, voćnih rakija, tradicijskih rukotvorina i drugih proizvoda karakterističnih za Slavoniju i Baranju. Naglasak je na ljudima koji su u Domovinskom ratu dali veliki doprinos, a nakon rata su zasukali rukave i dalje pridonose društvenoj zajednici u ovima teškim i kriznim vremenima te istovremeno promiču i vrednote iz Domovinskog rata. Udruga Panonija pokrenula je vrlo uspješne i iznimno posjećene projekte Dani Slavonije i Sajam slavonskih proizvoda 'Domaće je Domaće' po kojima je postala prepoznatljiva.