Žene će vjerojatnije umrijeti od srčanog udara ako im je doktor muškarac

Veća je vjerojatnost da će žene koje sa srčanim udarom stignu na hitan prijem u američkim bolnicama umrijeti ako im je doktor muškarac, upozorava nova studija.

Studija bazirana na više od 500 tisuća pacijenata primljenih na hitne prijeme zbog akutna infarkta miokarda (srčani udar) na Floridi u razdoblju od 1991. do 2010. godine.

Znanstvenici na Harvadu pronašli su značajnu razliku u preživljavanju ovisnu o istovjetnosti spolova pacijenta i liječnika. Naime, kada pacijentice liječi liječnica postoji pozitivan utjecaj na preživljavanje, napominje studija. Gotovo 12 posto pacijenata s aktunim srčanim udarom umre. Kada pacijentice liječi liječnica 'vjerojatnost smrtnog slučaja smanjuje se za 5.4 posto, naglašava studija. Prethodnim istraživanjima ustanovljeno je da žene imaju veću vjerojatnost umrijeti od srčanog udara nego muškarci.

Harvardska studija dodatno je objasnila tezu o nejednakosti spolova u smrtnosti od srčanih bolesti. Većina liječnika je muškog spola, a muškarci očito imaju problema u liječenju žena, stoji u studiji.

U istraživanju se također napominje da što više pacijentica liječnik liječi u karijeri, s vremenom se smanjuje vjerojatnost da će mu one umrijeti. No postoji i kvaka 22, koja sugerira da određen broj žena mora umrijeti, kako bi doktor naučio iz svojih pogrešaka.

Jedan od većih problema jest taj da je većina liječnika muškog spola, stoga sparivanje liječnica s pacijenticama nije uvijek moguće. Kao rješenje jednostavno se predlaže povećanje broja liječnica na hitnim prijemima, zaključili su znanstvenici.