Počinje sezona lova

Lovni turizam posljednjih je godina počeo vraćati svoju prijeratnu slavu - posebno baranjsko lovište Podunavlje-Podravlje u kojemu je svjetski poznato tikveško lovište.

Do lovišta Ludoš stiže se pješice. U njegovoj ljepoti, čistom zraku, ali i lovu, uživali su mnogi vladari. Među njima i princ Eugen Savojski. Stoga ne iznenađuje više od 150 godina lovne tradicije i gospodarenja krupnom divljači u ovom nekada carskom, a danas državnom lovištu.

Lovište je poznato u cijelom svijetu jer specifični nizinski panonski dio koji se proteže uz Dravu i Dunav je vrlo bogat sa jelenskom divljači i divljim svinjama. Jedno je od 27 otvorenih i ograđenih lovišta te uzgajališta divljači ukupne površine 312.000 hektara u vlasništvu Hrvatskih šuma, i dostupno je svim ljubiteljima lova.

Glavna sezona započinje sa rikom jelena koja je vrlo atraktivna i nadaleko poznata. Gosti lovci stižu iz cijeloga svijeta, Francuske, Austrije, Njemačke, Italije, Danske, Norveške i rado mu se vraćaju. Uz užitak u lovu, osim lovačkih priča, nagrada je trofej. A posljednjih godina sve je više gostiju dubljeg džepa koji su za taj užitak spremni izdvojiti i do nekoliko tisuća kuna.

Ovisno da li se radi o pojedinačnom ili skupnom lovu, cijene lova mogu biti od 600 kuna do 300 tisuća kuna, kaže Vlado Jumić, voditelj UŠP-a Osijek.

Za odmor tu su lovački dom i udoban smještaj, a sam ulov može se naći i na tanjuru, ako gost to zaželi.