Bakar se vraća turizmu na velika vrata

Vrijedne vodičice grada Bakra proučile su bakarsku povijest koju su sukladno interpretacijskim metodama pretočile u pitku, dinamičnu, interaktivnu šetnju Bakrom u kojoj su ih vjerno pratili posjetitelji pristigli iz cijelog Kvarnera, ali i iz Zagreba i Slovenije.

Bakar je stoljećima bio poznat po slavnim kapetanima i po Frankopanskoj ostavštini, a u ne tako davnoj prošlosti i po prljavoj industiji koja je na sreću ustuknula pred turizmom. Od starog perila za robu smještenog uz more, preko strmih kamenitih ulica mnogobrojni  posjetitelji uz stručno vodstvo saznaju mnogo o povijesti ovog grada.

U Frankopanskom se obnovljenom kaštelu mogu kušati domaće bakarske delicije, kaštel čuvaju stražari u odorama iz srednjeg vijeka, a i glazbena i plesna kulisa oko kaštela bila je iz tog vremena.

Sudionike ove ture po Bakru posebno je oduševio način vođenja, vodičkinje su se zapravo uživile u svoje uloge i u stvari odglumile su svoje uloge iz frankopanskog razdoblja. Tako smo doznali i neke tužne sudbine žena iz te plemićke obitelji koje su poglavarima obitelji služile za postizanje političkih ciljeva.

Šetnjom kroz povijest Bakra s Frankopanima započeo je bogat kulturni i zabavni program koji će se u Bakru održavati do konca srpnja. Slijedit će koncerti, kazališne predstave, izložbe, dječje, klapske i plesne večeri i još mnogo toga čime se Bakar na velika vrata vraća turizmu.