150 djece nastupilo na koncertu u sklopu 'Srebrenica Music Camp 2018'

Članovi simfonijskih orkestara mladih udruge So Do El Sistema Hrvatska održali su zajedno sa zborovima iz Srbije te BiH zajednički koncert na prvom regionalnom kampu 'Srebrenica Music Camp 2018' na kojem je nastupilo 150 djece iz tih triju zemalja.

Naš orkestar je bio sastavljen od članova So Do centara iz Istre i Zagreba, a pripremali su ih i dirigirali prvi dio koncerta mladi mentor Daniel Čolić i dirigent Ante Sladoljev. Na koncertu u Kulturnom centru Srebrenica izveli su djela Brahmsa, Bizeta, Šoštakovića i Bernsteina.

Zaklada Bernstein ove godine obilježava 100 godina njegovog rođenja zbog čega se njegova djela izvode po cijelom svijetu. I So Do se uključio u taj globalni pokret te i ovom prilikom izveo 'Somewhere' iz mjuzikla 'West side story'.

Nakon prvog dijela koncerta na binu su izašli zborovi OŠ 'Sveti Sava' iz Niša, 'Čarobna nota' iz Niša i zbor domaćina 'Kuće dobrih tonova' iz Srebrenice.

Zborove je pripremao Goran Jerković ravnatelj Centra za kulturu i informacije Maksimir i umjetnički voditelj Komornog zbora Ivan Filipović, a palicu je zadnji dan predao Geraldu Withu - predsjedniku i umjetničkom direktoru jednog od svjetski najpoznatijih dječjih zborova Bečki dječaci.

Svaka zemlja se predstavila s jednom kompozicijom - Srbija s narodnom pjesmom Ajde Jano, BiH sa spletom sevdalinki Moj dilbere i Zvjezda tjera mjeseca, a Hrvatska sa Završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta.

Nakon toga je izvedeno nekoliko pop klasika - What a wonderful world, All you need is love i Love people pjesma nastala inicijativom Kuće dobrih tonova povodom poplava 2014. te na kraju Oda radosti iz Beethovenove 9. simfonije, danas europska himna.

Nositelj i glavni organizator projekta 'Srebrenica Music Camp 2018' je inicijativa Kuća dobrih tonova multietnički glazbeni projekt pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice i okolnih mjesta.