Detektivi amateri pronašli grob Williama Blakea

Obožavatelji britanskog pjesnika i slikara Williama Blakea poigrali su se detektiva i pronašli točno mjesto gdje je pokopan u Londonu te je u nedjelju, na godišnjicu njegove smrti, svečano otkrivena njegova grobna ploča.

Sve je počelo kada su Carol i Luis Garrido, obožavatelji Williamea Blakea, željeli obići njegov grob u Londonu. Stigli su na groblje Bunhill Fields u središtu britanske prijestolnice no sve što su uspjeli pronaći bila je ploča na kojoj je pisalo da William Blake i njegova supruga Catherine Sophia počivaju "u blizini".

Tako nejasan natpis zaintrigirao ih je pa su se dali u potragu za točnim mjestom, povjerio je Luis Garrido britanskom dnevniku The Guardian.

Par je dvije godine čeprkao po arhivima da bi konačno utvrdio mjesto gdje se nalazi zaboravljeni grob pjesnika koji je umro 1827.

Luis Garrido odrastao je u Portugalu, a Guardianu je povjerio da je "odlučio studirati engelski upravo zato da bi mogao čitati pjesme" Williama Blakea.

Blake Society, društvo posvećeno pjesniku, prikupilo je 30.000 funti i financiralo izradu grobne ploče koja je svečano otvorena u nedjelju poslije podne, na 191. godišnjicu smrti Williama Blakea.

Svečanosti su nazočili njegovi obožatavelji, a među njima pisci Philip Pullman i Tracy Chevalier te bivši nadbiskup Canterburyja Rowan Williams.