Verona ima Romea i Juliju, Kaštela Miljenka i Dobrilu

Verona ima Romea i Juliju, a Kaštela Miljenka i Dobrilu, romantičnu legendu o nesretnoj ljubavi dvoje mladih prema kojoj su napisani roman, opera i drama. Posljednjih pet godina ta se legenda oživljava izveđenjem predstave u Kaštelima. Napravljena je prema romanu Marka pl. Kažotića i po scenariju Dinka Morovića, a prvi je put izvedena 1954. godine.

Kao da su oživjela stara Kaštela iz vremena ljubavnih boli dvoje mladih. Miljenko i Dobrila ispred dvorca u kojemu se ljubav rodila. Adaptaciju scenarija i prilagodbu za izvođenje na autentičnom lokalitetu ispred dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, kao i samu režiju, potpisuje dramska umjetnica Mladenka Gruica.

Nesretnu, zabranjenu ljubav dvoje mladih, poštujući izvornoga autora, pokušala je ukomponirati u istinit povijesni trenutak s naglaskom na kaštelanski puk i tradiciju, ali ističući klasnu razliku kmetova i plemića te prkos i ponos mladog čovjeka koji posljednji spas traži kod Svemogućega.

U predstavi sudjeluju 53 osobe - glumci, plesači, svirači i statisti, a svatko od njih daje svoj maksimum kako bi priča bila ispričana na najbolji način. Ljubav Miljenka i Dobrile, kao jedan od već prepoznatljivih kaštelanskih brendova, dio je bogate turističke ponude grada Kaštela.

Predstava "Miljenko i Dobrila" izvedena je i u zagrebačkoj Vidri te zaslužila ovacije, a idući će je put publika moći vidjeti u rujnu u Splitu na Sustipanu u sklopu kulturnog programa 3. Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.