21. kolovoza 1838. - Rođen Ante Šupuk

Hrvatski izumitelj, poduzetnik, političar, vođa Narodne stranke Ante Šupuk, rodio se 21. kolovoza 1838. u Šibeniku.

Na izborima za dalmatinski sabor 1870. ušao je kao kandidat Narodne stranke, kao zastupnik vanjskih općina Šibenika i Skradina. Danas je teško i pojmiti s koliko se muke hrvatska većina u Dalmaciji, tada upravno odvojenoj od Hrvatske, morala boriti za pravo na jezičnu, kulturnu i političku samosvojnost. ''Dalmacija, kršna, ali krasna, majka je naroda našega, zbirka je slave naše'', uzaludno je još 1860. poručivao Ivan Kukuljević ''braći jednokrvnoj'', u nadi da će doći do sjedinjenja s Banskom Hrvatskom. Ojačala Narodna stranka s vremenom je pridobila inteligenciju i težačke mase.

Nakon sjajne pobjede Šibenik je postao prvi veliki dalmatinski grad u kojem se, kako je pisao Narodni list, ''zastava talijanstva povukla pred trobojnicom naše narodnosti''. Također treba istaknuti da je zaslugom šibenskoga gradonačelnika Ante Šupuka Šibenik još u 19. stoljeću postao prvi grad u svijetu osvijetljen na temeljima Tesline, izmjenične struje, koju je dobivao iz hidroelektrane „Jaruga“ na slapovima Krke.

Zajedno sa sinom Markom i glavnim projektantom Vjekoslavom Meichsnerom, hrabro je odabrao novu i superiorniju Teslinu tehnologu izmjenične struje u odnosu na Edisonovu jednosmjernu. Već 1893. počela je izgradnja cjelokupnog elektroprivrednog sustava na rijeci Krki i u gradu Šibeniku. Jedanaest kilometara dug dalekovod od Krke do Šibenika napajao je 216 žarulja s ugljenom niti i 12 lučnih lampa na gradskim trgovima, obali i ulicama. Uvođenjem tarifnog sustava i punim funkcioniranjem gradske elektro-službe, počela je kontinuirana djelatnost elektroprivrede s izmjeničnim sustavom, što je simbolično označilo i početak današnjeg elektroprivrednog sustava u Hrvatskoj.